13aug
Mai bejegyzésem a nyári gyermektáborok leggyakrabban  előforduló elsősegély helyzeteiről  szól. 
25-30 gyermek .5 és 14 év között 3-4 felügyelő, pedagógus  mellett is hatalmas kihívás és szervezés 

Bármely program tartogat veszélyeket. Bizalom ez a szülő részéről is hiszen csemetéjét szeretné épségben boldogan visszakapni.

Ez a cikkem próbál most hasznos tanácsokat adni főleg azoknak a pedagógusoknak akikre ilyen nyári feladat is hárul.

Koponya alapi vérzés, agyrázkódás ,allergiás csípések ,sebek ,rándulások ,zúzódás törések, hasmenés, hányás emésztési problémák  a sok közül példaként amiket csak az elmúlt nyáron  találkoztam.

Függ természetesen a tábor témaköre a gyerekek életkora is de általánosságban véve mindre igaz ,hogy az egyik legfontosabb a megfelelő felszerelés ,hogy ne este 9 órakor derüljön ki ,hogy nem tudjuk hol van a gyermek orvosi ügyelet vagy ,hogy hogy nincs megfelelő kötszer vagy lázcsillapító .

Először is fontos ,hogy csak olyan pedagógus vállaljon ilyen feladatkört aki volt már elsősegélynyújtó oktatáson vagy legalábbis van lélekjelenléte felismerni és cselekedni.

Kezdjük az eszközökkel.

Először is fontos, hogy legyen legalább  egy jól felszerelt Elsősegélynyújtó doboz.

Sebekre: : Bár az alap elsősegély doboz tartalmaz kötszereket ,fertőtlenítőt azért érdemes kiegészíteni hiszen sokszor nem elégséges  annak tartalma.

Jól jöhet a sebszélösszehúzó  csík, a színes és vízhatlan vágható különböző nagyságú sebtapasz. Hasznos a Betadine sebgyógyító krém Legyen Jódmentes fertőtlenítő pl; Octenisept ami nem csak fertőtlenít de vérzéscsillapító hatással is rendelkezik és  amellett ,hogy jódmentes tehát nem csíp és a betadinnal ellentétben magára a sebre is fújható.

Ízületi sérülésekre: Jó ha van jégzselé amit nem kell feltétlen hűtőben tárolni hiszen nyomásra egy csapásra jéggé változik ezáltal jó fájdalomcsillapító hatású is. Legyen  rugalmas pólya .legalább 2db háromszögletű kendő.

Ha már Ízületi sérülések; mindig feltételezzük a rosszabbat tehát tudjunk különbséget rándulás és törés között. Ha az ízület fájdalmas és 24 órán túl is duzzadt a mozgásában korlátozott nem javul  mindenképpen kérjünk szakorvosi véleményt.

Fontos felismerni az Agyrázkódás jeleit  mely legtöbbször a  pillanatnyi  zavartság nagyfokú fejfájás, duzzanat a sérülés helyén, hányás, aluszékonyság zavarait okozza.

A gyermek 24 órás kórházi megfigyelése elengedhetetlen egy esetleges Koponyaűri vérzés kialakulása miatt is mely súlyos esetben azonnal fülből és orrból szivárgó vérzéssel hívja fel magára  figyelmet. Ilyen esetben azonnal enyhén megemelt felsőtesttel arra az oldalra kell fektetni a beteget ahonnan a vérzés jelentkezik, és természetesen máris mentőt kell hívni(112)

Égés:  Célszerű beszerezni  égésre használatos szereket is mert bármely nagyobb fokú égésnél jó szolgálatot tesz az alap 15-20 pereces folyó vizes hűtés után. Sok termék közül választhatunk mint spray vagy égési gélek változatai közül. Ne felejtsük a nagy kiterjedésű ,hólyagos ,váladékos seb sebészeti ellátást igényel.

Itt megjegyzendő, hogy a nagy melegben egy esetleges vízi program esetében is fontos a megfelelő folyadék és napvédelem mind krém mind megfelelő sapka ,ruházat formájában  amire a felnőtteknek kell ügyelnie mert egy gyermek nem fog erre.

Fontos a napszúrást kapó kisgyermek azonnali nyugalomba helyezése bő itatása felügyelete és szükség szerinti orvosi ügyelet riasztása. Napszúrás tünetei lehetnek a : fejfájás ,szédülés ,rossz közérzet ,hányás súlyosabb esetben eszméletvesztés, ami szintén orvosi ellátást igényel.

Fel kell tudnunk ismerni a gyomorrontást vagy szalmonella tüneteit amit a gyomortáji ,éles hasi fájdalom hányás erős hasmenés , láz ennek következtében nagy fokú kiszáradás tünetei jellemezhetnek  ezért ha a panaszok erősödnek és nem indulnak rohamos javulásnak bágyadtság evés ivás teljes elutasítása  eszméletlenség lépne fel azonnal mentőt kell hívni hiszen az intravénás folyadékpótlás ilyenkor elengedhetetlen .

Érdekességként a  szalmonella lappangási ideje 12-72 óra mely gyakran antibiotikumos kezelést  igényel ezért annak gyanúja esetén azonnal értesítsük az orvosi ügyeletet.

Fontos hogy egy nyári tábor se induljon a Szülők lenyilatkoztatása nélkül a gyermek minimális kórtörténetét illetően.

Érzékenységek: Gyógyszer ,Pollen ,Állat, Ételek ,bármilyen allerga

Betegségek: Epilepszia ,Diabetes, esetleg állandó gyógyszerek szedése

A szülő biztosítsa gyermekének a megfelelő ruházatot ,naptejet ha szed gyógyszert azokat feltétlenül le egyeztetve azok adagolásáról. Legyen minden gyermek táskájában a szülők elérhetőségei .

Érdemes iskola orvossal egyeztetve egy kis házi gyógyszer patikát bekészíteni. mint pl; láz és fájdalom csillapítókat (szirup változatban jobban elfogadják a kicsik) lázmérőt,

hasfogót ,hányás csillapítót ,allergia ellen krémet cseppet kullancs csipeszt stb.

Nézzünk utána  a  helyi kórház ügyelet ,gyermek orvosi ügyelet rendelési és elérhetőségeiről a városi taxi számairól. Frissítsük fel  tudásunkat mit is kell tenni egy ájult beteggel, vagy mik a gerincsérülés jelei.

Beszélgessünk sokat  a gyerekekkel a megelőzésről  pl;  növényekről amit nem szabad megkóstolni ,vagy a vízbe ugrás előtti felhevült testről. Tanítsuk meg nekik  pl; mi a  mentő száma  hogyan kell mentőt hívni mik azok a helyzetek amikor ezt nekik is meg kell tenni.

.A kicsik érdeklődnek, és szívesen vesznek részt elsősegélybemutatón .Tolonganak az újraélesztést  gyakorolni ha van lehetőség szúrjuk be ezt  a témát is a programokba ami visszajelzések alapján minden esetben sikeres  és rendkívül hasznos. A látszattal ellentétben nagyon is komolyan veszik a témát már a legkisebbek is.

A  felelősség nem kevés de felkészülve sokkal jobban megbirkózhatunk egy egy felmerülő problémával.

Érdemes így neki indulni!