02márc
Az égéseknél nagyon  fontos  a gyors ellátás, elsősegélynyújtás   mivel speciális égési szerek ,kötszerek nélkül maradandóbb  sérülést szenvedhetünk !

Tudták ,hogy az égési sérülés az egyik legnagyobb fertőző forrás lehet megfelelő ellátás hiányában?

Bőrünk a testünk védő rétegét képezi .Épp oly sérülékeny mint amilyen erős is egyben .

Az égési sérülések ellátásában igen fontos szerepet játszik az első 48 órában nyújtott megfelelő ellátás. A szükséges kezelés az égési sérülés súlyosságától függ. .

Az égési sérülés izom – vagy hámszövet olyan sérülése, amelyet hő , elektromosság , vegyi anyagok , súrlódás vagy sugárzás  okoz.

Most a hő és sugárzás  okozta ártalmakat vesézzük ki.

Nézzük a különbségeket!
  1. Első fokú felületes sérülés mely a bőr felhám rétegét érinti .Jellemzően egy száraz ,fájdalmas de 5-10 nap alatt jól gyógyuló sérülés jellemzi.
  2. Másodfokú sérülés esetében még  lehet felületes de már mélyebb rétegű sérülés  is ami felhólyagosodhat és feszítő nagyon fájdalmas érzetet kelt .Gyógyulási ideje az Irha sérülésétől függ ami 2-8 hét között is lehet.
  3. Harmadfokú az az Irha teljes rétegére kiterjedő sérülés. A fertőzés  veszélye nagy ami mindenképpen orvosi sebészeti kezelést igényel. Felépülési ideje hosszú hónapokba telhet  ami sok esetben nem múlik el nyomtalanul sem.
  4. Negyedfokú az az a a bőr teljes vastagságára kiterjedő sérülés ami nagy és mély ,hogy gyakran amputáció vagy halál a folyamat befejezése.
KIterjedés:

Az égési sérülés kiterjedését a teljes testfelszínhez  viszonyított százalékban fejezik ki, amit befolyásol az is, hogy másod- vagy harmadfokú égési sérülésről van-e szó.. A teljes testfelszín meghatározására több módszer is rendelkezésre áll, többek között a „kilences szabály  Egy ember kézlenyomata (a tenyér és a kézujjak együttes lenyomata) megközelítőleg az illető teljes testfelszínének 1%-át adja, így ha a sérült bőrfelület nagysága egy tenyérnyi, akkor az a testfelület egy százalékát jelenti

Az égési sérülés kiterjedésének becslése (a 9%-os szabály)
Sérült testrész Felnőtt (%) Gyermek 1 éves (%)
Tenyér 1 1
Fej 9 19
Felső végtag 9 9,5
Felső test 36 32
Alsó végtag 18 15

Égések elsősegélye,  javasolt felszerelések:

Fontos ,hogy akár munkahelyen akár otthon vagyunk a felszerelés részét képezze az égési ártalmak okozta szerek használatának megléte..

Ezek a termékek a patikákban könnyen beszerezhetők.

A legfontosabb azonnali a teendőnk a hűtés folyó vízzel legalább 15-20 percen keresztül de csak a sérült felületen. Ügyeljünk arra ,hogy ne jeges víz legyen. Használhatunk égési kötszereket ,erre specializálódott termékeket égési gél illetve hab formájában is., aludermes  kötszereket ami nagyszerű segítség lehet hiszen nem tapad az amúgy is érzékeny sebbe. Érdemes beszerezni izolációs fóliát amit főleg a nagy kiterjedésű sérülésre helyezhetünk amíg a magasabb színtű ellátás meg nem érkezik ezzel is védve az  égési felületet a  fertőzéstől.

Kisebb sérülés esetében steril  fedőkötéssel védjük a sebet ami ne legyen túl szoros. Nagyon fontos a folyadékpótlás főleg gyerekek esetében valamint az azonnali fájdalomcsillapító adása. a még körültekintőbb  ellátás. A szigorú protokoll azt javasolja, semmit ne tegyünk, ne kenjünk a sebbe a speciális szereken kívül mert . az égés során megsérült bőrfelület bejutási kapuvá válik a kórokozók részére, a kenőcsökkel, olajokkal, tejföllel   és egyéb házi  szerekkel csak növeljük az elfertőződés lehetőségét.