01márc

Fontos Tájékoztatást  adott ki az  Európai Újraélesztési Tanács melynek  felhívása alapján az Újraélesztésre vonatkozóan a megerősített és feltételezett Covid-19 -es betegek esetében laikusok számára szóló ajánlásokkal amit pontosan  2020/04/24.-én adtak közzé.
A forrás linkjei  bár angolul van még is jól használható érdemes lefordítani és átolvasni mert az alapvető változások nem csak bennünket egészségügyben dolgozókat hanem MINDENKIT érinthet.
Dehogy érdekesebb legyen nézzünk az ajánlásból párat:
  • Reakcióképességet vizsgálni a beteg enyhe megrázásával hangos megszólításával lehet
  •  A szívmegállás felismerése és az élet jelének megállapítása a légzés hiánya és a reakcióképességének elmaradását jelenti. Tehát nem szabad a beteg fölé hajolni és a klasszikus módon légzést vizsgálni! A beteg orra és szája elé sebészi maszkot vagy vékony kendőt kell helyezni mielőtt a mellkasi kompressziót elvégeznénk mert ez csökkentheti a vírus levegőben történő terjedését !
  • Fontos ,hogy az ellátó mint eddig is mindig a legfontosabb volt egy esetleges ellátás során most még körültekintőbben kell eljárjon!!Csak maszkban ,kesztyűben, hosszú ujjú ruhában ajánlott az ellátás ami után az ellátónak is jelentkezni kell egy Covid-19  vírus tesztelésre!
  • A lélegeztetést laikusoknak teljes mértékben törölték bízva ezt kizárólag az egészségügyi személyzetre!
  • A kompresszió másodpercenként 2 lenyomást tehát 1 perc alatt körülbelül 100-120 mellkas kompressziót jelent 5-7 cm mélyen.